неделя, 18 март 2018 г.

На 14 март в Барутин се изгонва зимата с огън и дим


Месец март е един от най-красивите месеци през годината. В този месец зимата предава щафетата на пролетта. В различни краища на страната за този преход се извършват различни обичаи или ритуали.
В село Барутин, община Доспат например датата 14 март е посветена точно за това - изгонване на зимата и посрещане на пролетта. На тази дата много рано, преди изгрев в четирите краища на домовете се запалват съчки, слама, сено. По този начин над селото се спуска една димна завеса и мирише на пушек /кадиш/. Прозорците на къщите се отварят за да замирише на пушек. 


Попитах възрастни жители, които точно това правеха на 14 март какво всъщност се цели с това палене на огън? Получих следния отговор:
"Да не хапят животните - кравите, конете, телетата. От край време така си караме и си палим. Запалва се сено за да не се разболява айванате /животните/. С пушека се цели да не влизат опасни животни през лятото като змии, гущери, животинки - буболечки".
Идеята да имат здрави животни всъщност е била една надежда за успешна предстояща земеделска година. Опушването всъщност се прави за здраве и за животните и за хората.



В наши дни земеделието не е това което е било преди, но въпреки това традицията се е запазила и до днес.

Публикуване на коментар

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search