събота, 7 октомври 2017 г.

Желязната завеса, Пукнат камък, мистерии и атракции в 12-та застава

Къща за гости "12 застава" - с. Барутин се намира съвсем до самата граница с Гърция и отстои на 8 км. от китното родопско селце. Толкова е тихо и диво тук, че си задаваш въпросът "Защо туристите избират тази къща и решават да я посетят?".



В интернет за 12-та застава пише: "Къща за гости-12ЗАСТАВА" се намира почти на границата с Гърция. На 8 километра от нея се намира село Барутин, а на 14километра град Доспат. Релефа тук е планински а надморската височина е 1500 м. Тук ще се полюбувате на красивата панорама и вдъхнете кристално чистия въздух, сред уюта и топлината на родопското гостоприемство. Това е, мястото където ще си доставите истинска почивка и удоволствие.В района на Къщата за гости обитават различни видове животни - сърни, зайци, лисици, мечки, диви свине, глухари и много други обитатели на беломорската фауна, мигриращи от юг. Сгарадата преди това е ползвана за казармено помещение от войниците охранявали част от българо-гръцката граница. В района на заставата са запазени техническите съоръжения за охрана на границата - кльонове, браздата и пирамидите определящи границата между България и Гърция. До "Къща за гости-12ТА ЗАСТАВА" може да се стигне само с джип 4x4.За гостите неразполагащи с високо проходим автомобил се предлага охраняем паркинг в село.Барутин и отвозването им до Къщата за гости със служебен автомобил."

Какво още... Например да си направите разходка по екзотичната екопътека наречена "Желязната завеса". Пътеката е съвсем в близост до сградата на къщата за гости. Добре се поддържа и е в парарел на останала от времето на соц-а мрежа.  Пътеката е съвсем в близост до сградата на къщата за гости. Добре се поддържа и е в парарел на останала от времето на соц-а мрежа. Ако някой не е виждал тази мрежа тук може да го направи.




В къщата обаче има цял кът, в който са изложени материали останали от казармата, помещавала се тук като устави и други:



 
Нека да погледнем къщата за гости от вътре:





 Тук може да се организират различни празници. Персоналът се съобразява с всички капризи на гостите си, в т.ч. и вкусови.
Ако някой турист иска нещо по-различно може да пробва да стреля с лък:









Можете да се потопите съвсем в дива среда и да се срещнете с любимците на къщата, които се чувстват като господари:






Много туристи искат да си направят панорамни снимки... има и такива места:







Може пък и офроуд разходка ...защо не:







Но феноменът "Пукнат камък" задължително трябва да посетите. Каква е легендата за Пукнат камък? "Пукнат камък" се намира на пътя, по който в миналото е свързвал хората от Северна Гърция с част от Южна България в Западните Родопи. Пътят е бил използван главно от търговци. Семейство български търговци се завръщали от Драмско, дъщерята на търговец е поискала да спрат, да си направят подслон, да отпочинат и да продължат на другия ден. Търговецът много обичал дъщеря си. съгласил се е с желанието й, тъй като искал най-доброто за нея и бъдещият й съпруг. Послушал я и направил това, което тя е поискала. Вечерта напалили хубав огън и седнали край него. Но на нощната светлина бащата забелязал, че дъщеря му има доста голям корем, което подбудило съмнението му, че тя е бременна. Не се е стърпял и я е попитал. Дъщеря му отвърнала, че е бременна, от което бащата много се е ядосал и е започнал да я обижда. Дъщеря му признала, че е бременна, но никога не е била с мъж. Бащата не вярвал на думите й, продължил с обвиненията и обидите към нея. За да докаже правотата си, дъщерята се огледала около нея и казала: "АКО ДУМИТЕ МИ СА ИСТИНСКИ ТОЗИ КАМЪК ДА СЕ РАЗДЕЛИ НА ДВЕ".






Тогава пред очите на двамата големият камък се е разцепил на две части. Разбира се бащата не могъл да повярва на очите си. След разцепването на камъка, дъщеря му доказала, че казва истината. Бащата прегърнал дъщеря си и я помолил за прошка. От тогава до днес този камък се нарича "Пукнат камък". Когато се доближиш до "Пукнат камък" добре се вижда, че в действителност това са двете части на една скала, отрязани като с нож на две половинки, отдалечени на близо 3 метра една от друга. "Пукнат камък" е една от най-предпочитаните и посещавани природни забележителности на територията на община Доспат. За да посетите "Пукнат камък" ви е необходимо да имате специализиран превоз, джип 4х4, а също така да получите разрешение от "Гранична полиция". Съдействие за това може да получите от къща за гости "12 застава", която е на 3,5 км. от "Пукнат камък". Всеки, който е решил да посети този обект е получавал съдействие. Информация ще получите също и от Туристически информационен център - гр.Доспат. До Пукнат камък пък в близост се намират скални образувания, обвити в мистерии. Те са с причудливи форми и предположенията за тях като че ли пасват. Вижте:










Лъчезар Давидов от Барутин и собственик на 12-та застава разказва, че има предания според които скалата по-долу е отнемала негативната енергия. В знак на благодарност в древни времена тези, които са преминавали през нея са оставяли паричка за благодарност на специално място.








След тези разходки и гледки .... остава да се прибереш в Заставата и да релаксираш ... е как да не си прекараш добре тук?



Публикуване на коментар

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search