четвъртък, 27 август 2020 г.

На връх Виденица енергията е друга


Село Змеица, община Доспат се намира в скута на втория по височина връх в този район - Виденица, наричан още Гьозтепе и висок 1658 м. По-висок от връх Виденица е връх Каинчал /Буковник/, висок 1815 м. и намиращ се на гръцка територия.

От самия връх Виденица се откриват прекрасни панорамни гледки над развълнувано море от била, долини, каньони, орлови скали, вечнозелени гори и поляни.

От този връх на юг едно било преминава през м. Чаирла и се слива с граничния рид, а вдясно тръгва на запад по посока на село Чавдар, община Доспат. В местността Манарка изменя посоката на север, преминава през старинната крепост Турлата, спуска се по рида Велджово за да се потопи в река Караджа дере.

Източно от този рид успоредно тече идващата от Чаирла рекичка Бял Дунав. Тя има кристално чисти води и се влива в реката под село Змеица.

На изток от красивия връх Виденица се спуска Дорбалийския рид, стигащ до Буйновска река, а от двете му страни струят водите на Тютюнско дере и Чалско дере, вливайки се в Буйновска река.

На север върви било до м. Ташлъ бурун и се разклонява: на изток било минава през село Чала и през чалската височина Чал 1543 м. се спуска към Буйновска река. А от Ташлъ бурун през м. Дидьослларъ, тръгва на север и образува Карамахмудския рид, който огражда Змеица от североизток и през м. Колос кидик продължава да се издига във висините към м. Парнадарите, Мал тепе, Кидичето, Омана, Кавал тепе и като премине през м. Белия кантон, продължава нагоре към вр. Сюткя и Белмекен. Точно това дълго било е водоразделното между поречията на река Въча на изток и на река Места на запад, чрез реките Караджа дере и Доспат.

Долината на Караджа дере е неразделна част от село Змеица. Тя е заобиколена от зелени горски пояси, има мирис на здравец. Смята се, че този въздух има благотворно и лековито действие.

От Змеица има много маршрути за планински туризъм - за гр. Доспат, за селата Късак, Чавдар, Чала, за Ягодинската пещера.

Най-привлекателният маршрут обаче си остава този до връх Виденица. "Тук има друг вид енергия", възхищават се туристи.

Ето малко снимки от Връх Виденица и околностите на село Змеица:























Използвани са текстове от книгата "За Змеица с Любов" на Димитър Ташков.

Публикуване на коментар

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search