вторник, 19 февруари 2019 г.

Житния режим дава необходимата връзка на човек с Вселената

От години асоциираме февруари с Житния режим на Петър Дънов – онази пречистваща диета, която в същността си е помощ на душата към тялото и на тялото към душата. Този хранителен режим има за цел да пречисти духа, ума и тялото и да ни помогне да се чувстваме жизнени, енергични, да сме здрави и от нас да се леят само положителни емоции.

Според Учителя, началото на Житния режим дава необходимата връзка на човек с Вселената. Началото винаги е два или три дни след пълнолуние. С решение на последователите на Дънов, тази година началото на пречистващия режим трябва да започне в петък – на 22-ри февруари, след пълнолунието тази вечер. Продължава десет дни, в които се консумира само варено жито, ябълки, орехи, мед и вода, след което има захранване с Ангелска супа.
Как протича самата диета? 
100 грама жито се измиват много добре от вечерта, слагат се в термос и се заливат с вряла вода, като на сутринта се изпива житената вода, половин-един час преди закуска. Водата не се пие, а се „дъвче”, защото това е много питателна течност. Житото може и да е леко подварено за една, две минути.
То трябва да е омекнало, дори леко разпукнато, но не преварено. Разделя се на три части, яде се бавно и се дъвче дълго. Идеята е да се храните бавно, да се радвате на вкусовете и да не напрягате тялото си  да страда от глад. Целият режим трябва да се изпълнява с радост. Затова, в случай че усетите, че се измъчвате – прекратете го!
На първия ден сутринта се казва един път: „Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни”. Допълнително може да се консумират до три ябълки (за сърцето), до 9 ореха (за мозъка) и по 3 лъжици мед (за кръвта). Желателно е преди ядене да се изпиват поне по две водни чаши преварена вода с мед и лимон.
И така десет дни, като на десетия ден на обяд се прави „ангелска супа”, която се състои от литър и половина леко подсолена вода, 3 картофа, няколко стръка нарязан магданоз, може чер пипер, лук или праз. Това е храната за целия ден и евентуално и за следващия, след което следва захранване с плодове, прости растителни храни без подправки, хляб т.н.
Този житен пост се спазва само в случай, че човек е бодър и радостен, че се чувства добре и е готов за своето духовно и телесно пречистване. На втория или третия ден може да изживеете „лечебна криза”, свързана с чувство на глад, главоболие, които могат да бъдат превъзмогнати с консумацията на една-две чаши преварена вода, мед и орехи. Може да съкратите режима, ако не се чувствате добре, докато го спазвате.
Колкото дни успеете да преминете на Житния режим – те са ваше постижение!   И помнете – трябва да го започнете с желание, разбиране и добронамереност към самите себе си!
“Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.” 
Петър Дънов

Публикуване на коментар

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search