сряда, 28 юни 2017 г.

Легендата за "Пукнат камък" привлича туристи


"Пукнат камък" се намира на пътя, по който в миналото е свързвал хората от Северна Гърция с част от Южна България в Западните Родопи. Пътят е бил използван главно от търговци.
Семейство български търговци се завръщали от Драмско, дъщерята на търговец е поискала да спрат, да си направят подслон, да отпочинат и да продължат на другия ден.
Търговецът много обичал дъщеря си. съгласил се е с желанието й, тъй като искал най-доброто за нея и бъдещият й съпруг. Послушал я и направил това, което тя е поискала.
Вечерта напалили хубав огън и седнали край него. Но на нощната светлина бащата забелязал, че дъщеря му има доста голям корем, което подбудило съмнението му, че тя е бременна.
Не се е стърпял и я е попитал. Дъщеря му отвърнала, че е бременна, от което бащата много се е ядосал и е започнал да я обижда. Дъщеря му признала, че е бременна, но никога не е била с мъж. Бащата не вярвал на думите й, продължил с обвиненията и обидите към нея.
За да докаже правотата си, дъщерята се огледала около нея и казала: "АКО ДУМИТЕ МИ СА ИСТИНСКИ ТОЗИ КАМЪК ДА СЕ РАЗДЕЛИ НА ДВЕ". Тогава пред очите на двамата големият камък се е разцепил на две части. Разбира се бащата не могъл да повярва на очите си.
След разцепването на камъка, дъщеря му доказала, че казва истината. Бащата прегърнал дъщеря си и я помолил за прошка. От тогава до днес този камък се нарича "Пукнат камък". Когато се доближиш до "Пукнат камък" добре се вижда, че в действителност това са двете части на една скала, отрязани като с нож на две половинки, отдалечени на близо 3 метра една от друга.

"Пукнат камък" е една от най-предпочитаните и посещавани природни забележителности на територията на община Доспат. За да посетите "Пукнат камък" ви е необходимо да имате специализиран превоз, джип 4х4, а също така да получите разрешение от "Гранична полиция". Съдействие за това може да получите от къща за гости "12 застава", която е на 3,5 км. от "Пукнат камък". Всеки, който е решил да посети този обект е получавал съдействие.
Информация ще получите също и от Туристически информационен център - гр.Доспат.










---

"Къща за гости-12 ЗАСТАВА" се намира почти на границата с Гърция. На 8 километра от нея се намира село. Барутин, а на 14километра град Доспат.
Релефа тук е планински а надморската височина е 1500м. Тук ще се полюбувате на красивата панорама и вдъхнете кристално чистия въздух, сред уюта и топлината на родопското гостоприемство. Това е, мястото където ще си доставите истинска почивка и удоволствие.

В района на Къщата за гости обитават различни видове животни - сърни, зайци, лисици, мечки, диви свине, глухари и много други обитатели на беломорската фауна, мигриращи от юг. Сгарадата преди това е ползвана за казармено помещение от войниците охранявали част от българо-гръцката граница. В района на заставата са запазени техническите съоръжения за охрана на границата - кльонове, браздата и пирамидите определящи границата между България и Гърция.

До "Къща за гости-12ТА ЗАСТАВА" може да се стигне само с джип 4x4.За гостите неразполагащи с високо проходим автомобил се предлага охраняем паркинг в село.Барутин и отвозването им до Къщата за гости със служебен автомобил. 

Публикуване на коментар

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search